Monday, May 5, 2014

Terminate Loan ASB by Easy RHB

Asalamualaikum,
Entri ni kahs untuk ASB LOAN BY EASY RHB shaja, so yang lain bank tu syma tak pasti.
Mesti ada yang pernah apply loan ASB tanpa ambil tahu yang sebenarnya kebanyakkan bank
(tak semua bank)  yang LOAN ASB tu diambil kira sebagai komitmen dan salah satu sebab pinjaman baru tak diluluskan atas sebab nilai DSR dah melebihi 50% dan ke atas. Ada juga yang apply sampai 100k - 200k tapi tak pandai nak manage duit dan selalu buat bayaran lambat kan.. in the end bila nak apply loan CCRIS dah tak cantik.. Tapi bagi siapa yang pandai menguruskan kewangan ni ASB Loan adalah sangat baik sebab dia mengajar kita menabung..

Yang ni Kes Syma Sendiri

100k ASB Loan by Maybank    RM566 untuk 25 Tahun
100k ASB Loan by Easy RHB  RM622 untuk 25 Tahun
20k ASB Loan by Easy RHB    RM125 untuk 25 Tahun
Jumlah bayaran keseluruhan untuk ASB Loan Sahaja setiap bulan = RM1313
campur dengan komitmen lain agak rasa berat so bawah ni syma share cara nak terminate loan asb by Easy Rhb. Orang akan keep tanya kenapa nak terminate kan tapi pada yang terasa agak sesak nak membayar and susah nak buat loan rumah je yang faham..

Terminate Loan ASB By Easy RHB or RHB
  1. Pergi RHB Bank (yang BIRU)
  2. Jumpa pegawai bank dan maklumkan nak terminate loan asb
  3. Isi Borang Surrender.
  4. Pegawai bank akan bagi estimated fee yang kita kena bayar kalau less then 2 years
  • macam kes Syma 100k kurang dari 2 tahun kena bayar fee RM264
  • yang loan 20k + 5k syma tak perlu bayar apa-apa tapi RHB masukkan balik RM280 duit ni yang Syma buat untuk bayar pay off.
  • baru ni syma update buku ada pelarasan RM1800 dan Dividen January-feb. total almost 5K
  1. Tunggu dalam masa 14 hari baru kita tahu berapa amount yang kita kena bayar atau jumlah yang kita dapat.
  2. Kalau ada pay off amount kita kena bayar cepat baru lah maklumat account tu dikeluarkan dari CCRIS.
  3. Kalau ada untung duit akan masuk dalam akaun asb. Just update buku je.
  4. 3% tu dah tak diguna pakai ya (dari pengalaman saya)
  5. kalau dah bayar pay off akan ambil masa sebulan untuk report CCRIS diupdate.

611 comments:

  1. Salam nak tanye kalo sye baru simpan asb baru beberape bulan loan 50k. ...kne bayar balik ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous : if ada tunggakan kena bayar tunggakan dan penalty tapi tak setinggi 3% sebaiknya isi borang surrender dulu nanti pegawai bank akan bagitahu berapa kena bayar pr

      Delete
    2. Maaf ye 3% tu dr sijil ke or dr payment bulan2....

      Delete
  2. yeke 3% penalty tu dah tak pakai? last 3 month tanya dorang cakap still in effect

    ReplyDelete
    Replies
    1. If tanya easy mmg diorang akan cakap macam tu even call customer services pun jawapan 50/50 last2 saya pergi RHB biru tu isi surrender form yg 100k sy kena penalti 264 loan dalam setahun. Yang 25k tempoh 2 tahun x perlu bayar apa2 14 hari kemudian update buku asb masuk 280

      Delete
    2. awrite nice. which branch, boleh tau? thanks.

      Delete
  3. mohd khusairi : saya pergi RHB Bank KLCC.

    ReplyDelete
  4. sy ada ambil loan asb rhb yg pada 3thn pertama bayar interest je, setelah 3 thn bayar principal+interest.. baru berakhir 3 thn.. agak2nya jika terminate sy perlu bayar penalty ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penalti hanya untuk asb loan yang kurang dari 3 tahun sahaja.. Untuk yang lebih dari 3 tahun atau cukup 3 tahun tak perlu bayar penalti cuma kalau ada tunggakkan kena jelaskan. Dalam masa 14 hari boleh update buku keuntungan hasil asb tu bank akan masukkan dalam akaun asb. Sebaiknya pergi ke RHB bank yang Biru jumpa dengan pegawai untuk terminate loan asb. Dia akan berikan estimated amount yg kita bakal dapat dan sekiranya ada penalti penalti hanya perlu bayar selepas urusan pembatalan selesai...

      Delete
  5. Kalauloan dengan easy rhb pergi ke rhb warna biru ke pink?
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi RHB biru sebab dia sama je, dan lebih mudah berurusan dengan RHB biru..

      Delete
  6. salam nk tanya..klau saya wat 30k untuk ikat smpai 25 thun..tp x byar stu sen pon lg but nk terminate..bpe kne byar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...
      If baru buat dan belum bayar 1st payment tu tak pasti berapa dia akan caj as a penalty... Sebaiknya pergi cwangan rhb bank dan ckp nk terminate... Tapi klu dah beberapa bln tapi langsung x bayar boleh je terminate tetap kena penalty.. Dan selagi awak x jelaskan pay off amount account asb tu tetap ada dlm report ccris.. Tapi klu mampu bayar je sampai hujung tahun.. Bln 1 nanti dapat dividen so consider as a saving la... Awal tahun depan baru terminate...

      Delete
  7. Salam, pegawai bank tu ada bgi tahu tak pengiraan/macam mane nak tahu brapa kne byr n
    berapa penalty klau bukan 3%..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...
      Ya dia akan beritahu sama ada akaun kita akan dikenakan penalti atau pun tidak, pegawai bank hanya akan beri estimate caj sahaja tapi yang pasti kurang banyak dari caj 3%.. Jumlah tepat hanya akan tahu selepas 14 hari sebab bila kita terminate loan asb bermakna kita jual sijil asb kita.. Selepas urusan jualan dengan PNB selesai baru bank akan beritahu berapa penalti yang perlu dibayar..

      Delete
    2. Oh ya lagi satu, sebelum isi borang surrender wani boleh minta nasihat pegawai bank dahulu dan untuk asb loan 2 tahun ke atas selalunya tiada penalti hanya kurang dari 2 tahun yg mungkin dikenakan penalti.. Sebaiknya pergi ke cawangan RHB bank (biru) untuk maklumat yg lebih jelas..

      Delete
  8. Cik/Puan Norhasymmah kalau kes sy bru je nk buat .. mula2 status sy x layak pada bln 5,2014 disebabkan asb sy tiada amoun yang mencukupi. tibe2 dtg surat dr rhb bank pada awal bln 7,2014 mengatakan sy layak membuat pinjaman asb loan sebanyak XXXXXXXX ..so sy nk taw apa tindakan yang sy harus ambil berikutan dengan kes sy ini.. sy harap cik dapt membantu sy dlm menyelesaikan permasalah sy ini..
    Kalau x keberatan cik email sy maderrazak@yahoo.com.my ..

    ReplyDelete
  9. Saya terminate di easy rhb(pink)semalam. Dier bagitau proses terminate mungkin makan masa 2-3 bulan...sebab hq lambat katenyer...suruh saya continue baya untuk elak ccris...bila ditanya waktu proses sebenar dier bagitau 1 bulan jer...pelik betul kalo kiter continue baya nnti dividen xdapat untuk bulan tu buat aper kan...saya punye loan da 3 taun patut dapat balik principal...nak tgk berapa dorang bagi...

    ReplyDelete
  10. Maderrazak : Jika encik masih inging meneruskan permohonan encik boleh terus ke cawangan bank RHB dah mohon untuk asb loan tersebut, jika tidak encik boleh abaikan sahaja kerana encik tak sign apa-apa lagi jadi tiada sebarang perjanjian pinjaman yang berlaku.. tapi kalau encik tak yakin encik boleh call customer service untuk lebih lanjut tentang status permohonan encik..

    Anonymous : alahai lamanya.. sebenarnya RHB easy Pink tu tetap kena rujuk pada RHB Biru, tempoh hari urusan pembatalan loan asb saya cuma ambil 3 minggu sepatutnya cuma 2 minggu sahaja tapi awal tahun dia lambat sikit sebab ramai orang terminate... Bila dah terminate tak payah bayar mothly pun takpe sebab nanti dia tetap akan pulangkan balik, soal CCRIS tak perlu risau sebab once loan asb dibatalkan semua maklumat dan laporan lama dah dikeluarkan dari asb, debit collector akan call just angkat dan beritahu cik dah buat pembantalan akaun dan masih dalam proses dan sila abaikan apa yang debit collector tu cakap. cuma kalau cik ada nak buat pinjaman sebelum akaun pinjaman dibatalkan teruskan membayar dan apa yang cik bayar tu akan di masukkan dalam akaun asb check.

    ReplyDelete
  11. Asb Rhb Loan termination

    Tenure=10 years (rm100,000)
    Payment yg telah dibuat = 1 years
    Duit yg dikreditkan dlm asb selepas termination=rm 6200 =)

    *ps-Mase nk buat termination pegawai rhb bg2 suh standby duet dlm 3% of amount.thats mean rm3000 untuk penalties..last2 dpt duit pulak..alhamdulillah rezki.

    SHARING IS CARING

    ReplyDelete
  12. Cik/puan..sayawat loan asb mac 2012,byr slma sthun..then dpt dividen awl thn 2013..xpnh byr smp skang..if nk terminte..cmne yea?adkh prlu byr utk 1thn..tp bile check dividen awl thn 2014..ade msk..suku dr pe yg dpt sblm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa en/cik tak perlu bayar untuk 1 tahun sebab bank akan jual sijil asb encik/cik bila tak bayar lebih dari 3 bulan tapi walaupun account asb encik/cik dah dijual rekod encik/cik tetap buruk di CCRIS dan susah untuk encik/cik buat pinjaman baru.. Sebaiknya encik/cik perlu rujuk dengan pihak bank untuk semak baki pinjaman yang tertunggak tu..

      Delete
    2. pengawai bank ada cakap dulu masa saya apply asb. Kita ada dua pilihan: 1)bayar setahun, lepastu biar bulan2 akan ditolak daripada dividen untuk tahun-tahun seterusnya. Kira after 25 tahun, cik akan dapat jumlah yang dipinjam sahaja. Tapi rugi sikit sebab tak boleh cover interest bank 2)bayar bulan2 sampai habis 25 tahun. Jadi selepas 25tahun, perolehan adalah berdasarkan jumlah yang dipinjam dan dividen.

      Delete
    3. actually bukan tolak bulan-bulan dari dividen tapi keluarkan dividen dari akaun asb dan buat bayaran bulanan untuk tempoh satu tahun di RHB, for first 3 years ok lah kalau nak buat macam ni tapi kalau sampai habis sangat rugi.. so kalau nak untung buat loan asb for 100k atau 200k bayar for 3 years lepastu terminate but make sure jangan keluarkan dividen if boleh commit memang patut cuba... ulang step yang sama for 3 times which is takes time sikit tapi worth it...

      Delete
    4. berapa pulangan lepas ulang 3 kali.. 9thn tu.. 3x 3th....

      Delete
  13. Salam, boleh saya tahu kenapa cik memilih buat loan dari menyimpan di unit amanah/ unit trus Tak dikira sbg komitmen and return pun lagi tinggi dalam 10-15 % setahun.

    ReplyDelete
  14. assalam...saya taufik.

    nak tanya berkenaan --> "...macam kes Syma 100k kurang dari 2 tahun kena bayar fee RM264..."

    kalu sy ada payment yg blum dijelaskan utk 2 bulan ke belakang, kena settle kan dulu ke yg 2 bulan ni sebelum bole buat termination tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada overdue payment 2 bulan, sebaiknya jelaskan dulu sebelum terminate ataupun boleh je isi borang surrender untuk close account loan asb tu.. Tp nanti lepas jual sijil encik tetap kena jelaskan overdue payment campur dengan penalti fee.. Contoh monthly 600x2=1200 campur penalty fee 280, so pay off amount RM1480.. Selagi encik x jelaskan pay off amount selagi tu account asb loan ni akan ada dalam CCRIS encik. Dan susah untuk encik buat pinjaman lain.
      Sebenarnya bila encik x bayar asb loan lebih dari 3 bulan bank akan jual sijil asb dan close account encik.. Cuma interesntnya akan lebih tinggi.

      Delete
  15. ASB TERM LOAN

    For full repayment of the outstanding ASB Loan made within the first 2 years from the date of loan disbursement, an exit fee based on the difference between the ASB Board rate and the Promotion / Special rate is chargeable. The calculation of the exit fee is as follows:

    Exit Fee = [(a-b)/100] x c x (d/365)
    Where

    a = ASB Board Rate
    b = ASB Promotion/Special Rate*
    c = Original Loan Amount
    d = Number of days with the Bank on this loan agreement

    *********************************

    jumpe mende ni, tp xtau mane nak crik figure (a),(b) ngan (d)

    source : http://www.rhb.com.my/loans/asb-financing/af_main.html

    ReplyDelete
  16. Salam. Nak tanya. Sy baru apply loan 50 k, 25 years and 294 monthly. Kalau Sy nak terminate selepas 5 tahun.. berapa yg sy perlu bayar dan yg sy akan dapat balik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Encik Imran,

      Penalty fee hanya untuk pinjaman yang belum matang sahaja iaitu kurang dari 2/3 tahun.. Untuk pinjaman lebih dari 3 tahun bank akan bayar bergantung pada hasil keuntungan jualan sijil encik.

      Delete
  17. Assalamualaikum nk tnye pnjlsan ckit
    Kte pjm 20k loan asb so..pjman 20k tu ad dlm acc kt?? Or xde?? Coz nk wat kgunan peribadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. 20k tu nilai sijil asb so duit tu xde... Cuma dividen kita akan dapat awal january setiap tahun, 20k tu kalau ambik untuk 5 tahun selepas matang 5 tahun baru kita boleh jual dan dapat cash.. Kalau kurang dari tempoh pinjaman kita hanya dapat dividen dan 20k tu kita takkan dapat.

      Delete
    2. Salam, nak tanya sambungan dari atas, means kalau kalau terminate tak sampai 5 tahun contohnya tahun ke 4, kita hanya dapat duit dividen dlm ASB je? yang bayar bulan2 ke bank tu tak dapat ke?

      Delete
  18. Hasil keuntungan sijil ? Macam mana tu ea ? Mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita mohon asb loan bermakna kita beli sijil asb, bila kita nak terminate loan bermakna kita jual sijil asb tu, dan nilai jualan bergantung pada PNB jika kadar keuntungan tinggi maka hasil pulangan pun akan tinggi...

      Delete
  19. Bermaksud .. jika kadar dividen & bonus makin tinggi .. prinsipal yg sy akan dapat makin tinggi? Macam mana nak kira kadar prinsipal shj yg sy akan dapat selepas 5 tahun ? Sy Buat loan 50k ikat 25 tahun dgn rhb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasil jualan tidak bergantung pada kadar dividen dan bonus Encik Imran, tapi bergantung pada harga unit saham pada ketika itu, jika nilai unit adalah tinggi maka keuntungan yang encik imran akan dapat pun akan lebih tinggi.. Tapi selalunya beza keuntungan tidaklah begitu ketara bezanya. Sebarang pengiraan keuntungan saya tak dapat nak jelaskan dan even Encik Imran tanya pihak bank pun mereka cuma boleh bagi estimated value sahaja ini kerana segala pengiraan bergantung pada kadar jualan sijil asb Encik Imran. Jika Encik Imran buat ASB Loan dengan Maybank Encik Imran boleh rujuk few blogger yang jelaskan cara pengiraan namun jika RHB Encik Imran perlu rujuk dengan RHB (BIRU)

      Delete
  20. Hi. Sye ade buat loan asb easy rhb yg promo 5years tu. 60k. Sye dh byr 4 years. Kalo nak cncel ade nk kene byr pape ke. Sbb agent rhb pink kte kene bayar beza interest n penalty. Btolke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Anoy,

      Actually saya tak berapa berkenan dengan cara layanan RHB Easy sebab mereka agak kurang knowledge, dan masa saya nak terminate loan ASB saya ni setiap branch RHB Easy beri jawapan yang berbeza-beza at last saya pergi RHB Biru dan pihak bank bagitahu sama ada terminate di RHB Pink atau RHB Biru adalah sama. Selalunya jika ASB Loan sudah lebih dari 3 tahun tiada sebarang charge penalty yang akan dikenakan sebab Lock period loan hanya 3 tahun.
      Sebaiknya Anoy pergi ke RHB biru dan minta nasihat mereka kerana jika Anoi perlu buat pembayaran penalty meraka akan beritahu dan Anoi boleh membuat pilihan sama ada ingin terminate atau teruskan. Sekiranya Anoi membuat keputusan untuk terminate loan asb tersebut anoi tak perlu risau sebab sebarang pembayaran hanya dikenakan selepas tempoh 14 hari ke 1 bulan. Namun jika Anoi mempunyai masaalah untuk menjelaskan pay off amount Anoi tetap boleh bayar sikit sehingga habis cuma CCRIS akan buruk selagi full mount of pay off tak dijelaskan.

      Delete
    2. Ok..tq for da info..really helpful..nnt tros pergi rhb biru la nak ttp..sbb tny org dieorg kte mesty ttp kt rhb pink n tmpt kite apply tu je..

      Delete
  21. salam cik saya nak tanya sy punya asb rhb baru jer kena terminate..synx sedar sy ada shortfall rm41 tau2 surat sampai untuk terminate loan asb sy..sy baru byr 14 kali sy buat 50k..berapa agaknya penalti yg sy kena bayar..dorg x call pun untuk maklumkan..sedih plak rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..

      Dalam surat ada tak pihak bank maklumkan berapa cik kena bayar?.. shortfall RM41 pun kena terminate?, atau pihak bank minta cik bayar RM41 tu selepas diorang terminate loan asb cik?.. Sebaiknya cik call pihak bank RHB
      1-300-22-(3279) cuma perlu sebut nombor kad pengenalan dan minta maklumat akaun. sekiranya ada penalti atau pay off amount yang belum dijelaskan pihak bank akan beritahu. Selalunya kalau kurang RM20 sebulan pun debit collector akan call berkali-kali ni tiba-tiba terus dapat surat terminate.. hurm
      tapi untuk kebaikan cik sebaiknya call dulu customer service bank, kalau ada apa2 pembayaran yang perlu dijelaskan cik bayar dan selepas satu bulan cik boleh apply loan asb yang baru..

      Delete
    2. sy dah call kt collection dorg..memang loan dah terminate..sebab lebih dari 63 hari..dorg cakap ada call tapi x dapat..lps ni kalau sy byr semua sy boleh apply balik ker cik..sy pun x sangka jadi mcm ni..😥😥😔

      Delete
  22. lepas jelaskan semua bayaran dan close account loan asb tu, selepas 1 ke 2 bulan dah boleh apply asb loan yang baru, kalau buat bayaran dalam bulan ni, selepas 16hb bulan 8 dah boleh cuba apply loan baru tak pun kalau nak selamat boleh cuba on september. cuma lepas ni kena selalu aware boleh juga buat online banking so dari situ kita boleh monitor xde la sampai terkurang atau terlewat bayar kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cik atas penerangan..harap sgt sy boleh buat balik loan asb ni...kalau org rumah sy tau mesti dia marah..😢😢😢😢

      Delete
  23. Mcm sy da apply since oct 2012.. kalau nk terminate kena penalty ke???

    ReplyDelete
  24. Thanks for posting this.. baru ni i nam apply RHB home loan.. tapi ur blog don't have updated one.. but its ok.. i found site with updated info.. http://www.imoney.my/home-loan/rhb hope it helps!

    ReplyDelete
  25. Salam , saya nak tanya pendapat cik syma , saya buat loan asb RM 40k ,monthly 249. saya start bayar untuk 1st month on July 1st . Saya dapat tawaran sambung belajar so saya nak terminate loan asb saya sebab takut tak boleh nak bagi commitment . Still akan dikenakan penalti ke ?

    ReplyDelete
  26. Salam,

    Klu saya dh buat ASB loa for RM50K dlm masa setahun and nak stop this loan, How much need to pay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam...

      Sebaiknya pergi ke bank dan berjumpa pegawai RHB bank untuk sebarang pengiraan, saya tak dapat nak jelaskan berapa yang en/cik perlu jelaskan.

      Delete
  27. salam.syma..apa document yg perlu sy bawa ke bank utk proses terminate?

    ReplyDelete
  28. sorry, nak tanya, saya buat loan asb 50k, monthly byr 303myr, tak sampai setahun, kalau saya nk terminate mcm mana eh?

    ReplyDelete
  29. Salam. Sy bary cancel asb rm50k.. dh 4 tahun. Tp, sy dpt surat ada shortfall rm1300.
    Kenapa ya? Sy x sempat nk ke rhb lg. Bila call, diorg kate penalty. Sy mengamuk la. Pastu, dia suruh dtg bank.. huhu

    lg satu, sy x update buku asb lg. Ade dpt dividen/duit ke bila kita dh cancel ni? Sbb ada shotfall kat bank. Sy bayar tak pernah lewat

    Tolong advise.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..

      Shortfal tu maksudnya jumlah baki pinjaman asb adalah lebih daripada hasil jualan sijil jadi yang bank tuntut tu bukan penalti, tapi sijil asb yang dijual tak dapat cover baki yang tinggal. ASB adalah satu pelaburan dan hasil jualan sijil tak selalunya memberi keuntungan.. Dividen akan masuk seperti biasa iaitu january 2015.

      Delete
  30. tumpang tnye..asb easy rhb dgn asb rhb sama ke atau beza?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbeza dari segi pengiraan BLR dan Interest bulanan..

      Delete
  31. Sy nk tnye.sy da wt asb loan.30k,bru byr 7bln lbh kurang.pastu comitment sy tinggi.sy xbyr bln2 lg.ada kah dh terminate asb sy tu?dpt kah sy duit sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya kalau kurang dari 2 tahun takkan dapat duit tapi dikenakan penalti kerana terminate sebelum tempoh matang, dan kalau ada tunggakan perlu jelaskan juga..

      Delete
  32. Kalau penalti utk asb 50k baru bayar 3bln byk mana kena ya kalu nak twrminate

    ReplyDelete
  33. salam sis.saya ade buat loan asb di CIMB.boleh terminate kt RHB easy jgak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Safrina,

      Tak boleh kalau nak terminate kena pergi CIMB Bank juga...

      Delete
  34. sis nak tanya kalau kite terus tak bayar ASB easy RHB dalam mase 5 ke 6 bulan pas uh macam ne pulak nak terminte?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih dari 3 bulan tak bayar bank akan jual sijil ASB dan tutp akaun, selagi adik tak bayar pay off amount selagi tu nama adik akan black list dan susah untuk buat pinjaman lain... sebaiknya call pihak bank dan minta status akaun...

      Delete
  35. salam...saya ade buat asb loan easy rhb sebyk 30 k..bulan 12 tahun ni genap 3thn..if bulan ni sy nak terminate still di kenakan penalti ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Hanie,

      lebih dari 2 tahun berkemungkinan besar takkan ada penalti, jika hasil jualan unit asb hani agak menguntungkan mungkin hani akan dapat sikit selepas urusan penjualan selesai... tapi sekiranya tidak mungkin akan ada shortfall tapi sebelum hanie terminate hanie boleh tnya pegawai bank kalau hanie terminate perlu bayar apa-apa atau dapat untung?.. so hanie boleh buat keputusan sama ada nk terminate atau teruskan...

      Delete
  36. Saya buat asb 30k dan dah bayar asb 6bulan jer tapi aritu ada tunggakan slma 2bulan cz gaji lambat masuk..adakah saya akn dapat sedikit wang dan berapa penalti dikenakan??

    ReplyDelete
  37. okey esok sy pergi terus ke RHB..terima kasih ye puan Norhasymmah..:)

    ReplyDelete
  38. salam cik. saya ada buat asb loan easyrhb..
    pinjaman rm 40K ,
    bulanan rm 245
    sudah bayar 25bulan.
    Saya bercadang nak terminate pijaman tu.
    Saya dah tanya rhb biru, yg saya dikenakan penalty 3% iaitu kira2 Rm 1200
    dan ada lebihan Rm 400 anggaran duit selepas jual sijil..
    iaitu saya short rm800 dan kena buat settlement selepas itu..
    betul ke apa yg bank tu ckp?
    Betul ke ada lebihan duit dari insurans dan PNB akan pulangkan jika terminate?.
    thanks.

    ReplyDelete
  39. wsalam..

    Awak pergi branch mana ye?.. Saya pergi 2 Branch (KLCC & KL Sentral) sebelum saya terminate loan asb untuk kepastian and both bagitahu the same thing, pegawai bank yang en/cik jumpa hanya bagi estimated sahaja, sebab pihak bank hanya boleh buat kiraan setelah penjualan sijil asb dengan PNB selesai. Kalau Maybank lebihan bayaran insuran kita boleh tuntut sendiri dengan takaful tapi untuk RHB dia akan kira sekali dan hanya akan beritahu jumlah akhir.. cubalah pergi branch asb yang lain sebab sebelum saya terminate ni saya pergi hampir 7 branch, 5 kali call customer service dan post comment di RHB page facebook baru saya terminate sebab 3% tu agak tinggi untuk saya bayar.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Cik Norhasymmah Halimi, sbb jawap pertanyaan sy..
      saya rasa pihak bank memg tidak tahu berkenaan keuntungan(jika ada)
      jualan balik sijil pada pihak PNB,,kerana bukan bidang kuasa mereka kot..
      cuma kalau nasib xbaik(jualan rendah),, memg kita akan tanggung rugi sedikit untuk bayar balance shortfal
      tp boleh dicover balik jika ada keuntungan tahunan,,
      Malahan jika ada lebihan pihak PNB yg akan kreditkan pada acc kita dlm masa 14hari
      mcm tu ke cik.
      thanks

      Delete
    2. sama-sama..
      mungkin pegawai bank tu tak aware sebab nak terminate asb ni ada dua cara iaitu dikenakan penalti 3% jika kurang 3 tahun atau jual sijil dulu dan bank buat kiraan kemudian (sekarang bank jual dulu baru kira as inform by pegawai bank RHB)
      betul dalam pelaburan ni memang ada nasib untung dan rugi.. tempoh nak terminate tu depends juga sebab masa saya hari tu sebulan baru RHB close account pastu a week after dapat surat untuk jelaskan pay off amount dengan amount yang dapat.. so yang kita dapat tu just update buku asb je duit pun masuk :)

      Delete
  40. salam cik, tumpang tnya, kalau kita nak terminate before tempoh matang
    cth : 50k blm smpi 2 tahun tp nak terminate, adakah kita akan dpt balik duit yg kita dah laburkan utk bayar setiap bulan? kita akn dpt balik duit kita or burn mcm tu je?

    ReplyDelete
  41. wsalam...

    saya bagi contoh ya,

    ambik loan asb 20k untuk ansuran 25 tahun.. sebulan bayar RM124
    setahun bayar - RM124 x 12 =RM1488
    Dividen tahun pertama di bayar 7.70 setiap unit dan 1.00 seunit untuk bonus - RM1411.67+RM18.33 = RM1430.00
    tahun kedua terminate
    kita takkan dapat RM1488 yang kita bayar tu tapi kita dapat dividen... tempoh matang selalunya 2 ke 3 tahun even dah lepas tempoh matang sekalipun kalau belum habis bayar kita tetap takkan dapat 20k tu melainkan kita cukup bayar 25 tahun.
    Bila kita terminate kurang dari 2 atau 3 tahun kita akan dikenakan penalti sebab bank tak balik modal lagi.. huhu
    cumanya kalau hasil jualan sijil agak menguntungkan kita kan dapat keuntungan tu.. dan duit tu dia akan masuk dalam account asb selepas 14 hari.. cuma perlu update buku je :)

    ReplyDelete
  42. salam cik. saya ada buat asb loan RHB
    pinjaman rm 30K ,
    bulanan rm 180
    sudah bayar 27bulan.
    lepas tu saya teminate.
    saya just dapat RM500 ja pulangan balik.
    terkejut juga.cmna diaorg kira.....sikit sangat dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..

      oo sikit tapi alhamdulillah sebab tak perlu bayar penalti, sebab kalu ikut en/cik punya pinjaman belum lepas dari lock date iaitu 36 bulan.. kalau ikutkan en/cik sepatutnya dikenakan penalti dalam RM900 takpe nanti awal januari cuba update buku ASB sebab walaupun dah terminate en/cik tetap layak dapat dividen untuk yg cik bayar tahun ni.

      Delete
  43. Salam,
    Saya ada buat asb loan dengan easy rhb sebanyak 60k. Monthly dalam rm360++.. Bulan ni baru masuk bulan ke 8. Tapi bulan ni saya lambat bayar. Then rhb bank asik call jer. Soalannya, kalau kita terlambat bayar loan ni, interest dia charge by daily ker? Baru lambat bayar sebulan dia punya kejar kita, hari hari telepon sampai malas nak jawab.
    Please advice..

    ReplyDelete
  44. wsalam...

    Yang call tu debt collection memang kerja dia call minta kita bayar walaupun lambat 1 hari.. kadang sampai agak kurang ajar juga la diorang ni, cakap nak keuar waran tangkap la, kena interest tiap2 hari la ape la tapi sebenarnya diorang tu takutkan je.. so abaikan je la cuma masa bayar nanti lebihkan sikit..

    ReplyDelete
  45. salam puan norhasymmah .
    saya baru ja buat RHB Easy personal loan . tanpa maklumat yg sempurna baru sy sedar saya turut didaftarkan untuk ASB by Easy RHB ni . :( bila sy inform husband sy dia bising dan suruh sy immediate terminate . jadi mcm mana nak terminate ? (berlaku lebih kurang dua minggu lps . tak sampai sebulan) . mohon bantuan . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Puan,

      saya rasa sebaiknya puan pergi bank dan cakap nak terminate je, saya pun kena macam ni juga bila call bank dia cakap saya perlu bayar penalti 3% bila kira-kira saya tak nak la terminate sebab 3% dari 100k tu dah RM3000 but at last saya terminate juga dan jumlah yang saya perlu bayar cuma 200 lebih...ataupun puan terminate dulu dan jelaskan pay off amount sikit-sikit.. tapi selagi puan tak habis bayar nama maklumat akaun itu akan ada dalam CCRIS.

      Delete
  46. Salam . Macam mana nak kira ehh jumlah prinsipal yg akan dapat balik?

    ReplyDelete
  47. salam cik/puan Norhasymmah Halimi,
    saya nak tanya, saya dalam dilema sekarang...
    saya nak buat housing loan dgn komitmen 2k sebulan...
    masalahnya asb loan saya RM1202 sebulan. saya takut housing loan tu tak lepas....
    saya baru bayar dalam 6 bulan asb loan tu... jadi total RM7212 dah dibayar..

    soalannya,
    1. boleh ke saya terminate asb loan tu?
    2. apa akan jadi pada RM7212 tu? adakah ia akan dikembalikan atau menjadi hak bank selamanya...

    terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam En Ahmad,

      1. boleh terminate tapi kalau 6 bulan tu berkemungkinan besar penalti dikenakan agak tinggi jika loan encik 100k mungkin penalti bawah RM3000.
      2. untuk check sama ada Encik Ahmad layak atau tak buat pinjaman perumahan Encik ahmad boleh buat pengiraan DSR dan tnya berapa peratus DSR yang pihak bank terima untuk loan diluluskan.
      3. jumlah RM7212 yang Encik bayar tu akan masuk dalam dividen awal tahun depan mungkin x sebanyak itu atau mungkin juga lebig dari jumlah itu.. semuanya bergantung pada berapa peratus dividen.

      Sebaiknya Encik Ahmad pergi ke bank untuk maklumat yang lebih jelas.

      Delete
  48. salam
    kak..
    nak tanya satu soalan..
    saya dah pending 3 bulan utk loan asb.
    mintak jasa baik akak untuk berapa kena baya shorfail saya.
    pinjaman 20k
    bulanan 94.15
    sudah bayar 3 tahun 5bulan

    acc kedua
    20K
    bulanan rm123
    sudah baya 1tahun 5 bulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      kalau tak silap akak kalau dah tak bayar sampai 3 bulan tu adik just call bank tnya kalau akaun pinjaman adik tu masih active atau dah dijual, sebab bila tak bayar automatic bank akan jual sijil kita, kalau bank dah jual adik mungkin tak perlu bayar apa-apa ataupun akan dikenakan bayaran sikit jika ada shortfall dan untuk kiraan akan minta maaf ye dik sebab yang babtu kena rujuk pihak bank.. untuk akaun kedua pula akan ada penalti sikit tapi yang 3 bulan tunggakan tu adik tetap kena jelaskan even akaun tu dah xde, kalau tak nama adik akan tetap buruk di CCRIS.

      Delete
  49. dah call then bank kata dalam proses nak jual pastu akak..selama saya melabur 4 tahun ney saya akan dapat pulangan apa2 x untuk acc pertama ney?huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bergantung pada keuntungan jualan sijil, dividen tu salah satu pulangan juga dik :)

      Delete
  50. Salam.akak,nk tnye,yg penalti ms terminate tu kite kene byr klua dt sendiri ke @ tolak ape yg dh kite byr ms bulan2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...

      penalti tu kena guna duit kita, yang bulan2 kita bayar tu dapat balik dalam dividen setiap awal tahun tu :) kalau dividen tu dah ambik maknanya tak dapat apa la cuma kalau hasil jualan sijil tinggi mungkin dapat pulangan sikit...

      Delete
    2. ok kak.. tq =)

      Delete
  51. Salam Puan,minggu lepas saya dah pun pergi ke branch RHB di sri damansara untuk terminate asb loan saya. sblm ni saya apply asb di easy rhb. pegawai dkt RHB tu maklumkan dia tak dpt nak tlg check kan shotfall yg sy kena sbb takde dlm sistem diorang..pegawai tu cume suruh sy tunggu surat yg akan di hantar dr HQ. untuk bulan 9 ni saya da tak perlu buat ape2 pembayaran lagi kan?boleh saya tahu bape hari saya kene tunggu utk dapatkan balik jumlah pulangan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Hanie,

      tak perlu tunggu surat pun x pe, kalau hanie ada RHB online Hanie boleh check sama ada akaun pinjaman masih aktif atau tidak. dan kalau ada pay off dia akan tertera kat akaun tersebut. kalau xde Hanie boleh call customer services untuk semak maklumat akaun sama ada masih aktif atau tidak.. kalau masih aktif bermaksud urusan penjualan sijil masih dalam proses.. aah untuk bulan 9 ni Hanie tak perlu bayar lagi, kalau debt collection call Hanie boleh abaikan cumanya untuk bulan 9 ni Hanie jangan buat sebarang permohonan pinjaman sebab maklumat akaun pinjaman asb Hanie masih ada dalam CCRIS, sebulan selepas Hanie jelaskan pay off amount baru maklumat akaun akan dikeluarkan dari CCRIS report. Selepas penjualan selesai Hanie boleh update buku ASB dan dividen mungkin dapat untuk januari tahun hadapan.

      Delete
  52. setakat hari ni saya check di RHB online status masih Pay Now so maknanya akaun masih aktif lg la ye?untuk kes saya ni,adakah saya akan dpt balik pulangan selepas sy terminate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pay now tu memang masih aktif lagi, nanti bila dah selesai urusan jual beli sijil dan akaun dah terminante dia akan keluar pay off amount tapi kalau xde and semua maklumat akaun pinjaman tu xde lagi means xde penalti atau shortfall dan boleh pergi update buku untuk tengok berapa yang Hanie dapat :) nanti awal tahun depan pun update lagi sebab dividen masih dapat sampai bulan yang Hanie bayar :)

      Delete
  53. salam..saya ade kesulitan dan harap dpt tolong..sy buat asb loan april2013..sy bayar shingge bulan mac 2014..until now da xbayar sbb komitmen terlalu bnyk..cume sy ade pegi easy rhb tmpt sy buat dlu..sy nk trminate..layanan sgt xbest smpai sy rase mereka memaksa sy utk selesaikan. sy diberitahu sekiranya sy x bayar nama sy akan dihantar ke bank negara utk di istihar muflis. masalah sekarang sy nk terminate. sy baru bace blog ni..sy ade yg xphm..
    1. setelah 2bulan berturu-turut x bayar, sijil asb kite dijual pihak bank. so, mknenye asb loan sy 30k stil berjalan atau da xde? kalau sy bayar tunggakan, masih ade atau x loan asb 30k tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      Tak perlu risau sebab sijil asb akan dijual selepas 3 bulan tunggakan, cuma selagi pay off amount tidak dijelaskan selagi tu rekod CCRIS en/cik akan buruk iaitu sukar atau tak layak untuk buat pinjaman baru..
      Muflis tu jauh sekali sebab hanya hutang 30k ke atas seperti pinjaman peribadi, pinjaman rumah, kad kredit dan sewaktu dengannya sahaja yang boleh muflis.. Jadi nasihat saya en/cik tak perlu pergi RHB bank cuma perlu call customer service untuk semak akaun sama ada masih aktif atau telah dijual.. sekiranya masih aktif en/cik perlu pergi ke RHB Bank (Biru) untuk isi borang terminate..En/cik akan dikenakan penalti dan jelaskan tunggakan yang ada.. Bila sijil telah dijual maknanya pinjaman 30K tu pun dah xde... Sekiranya en/cik x dapat jelaskan tunggakan dan penalti sekaligus bayar sikit2 pun takpe tapi dalam tempoh tu en/cik x layak atau loan baru susah untuk diluluskan... jangan berhenti bayar sikit pun x pe yang penting en/cik bayar pay off amount tu...

      Delete
  54. sis nak tnya kalau kita dah tak bayar LOAN asb neh utk jangke mase 5 ke 6 bulan sbb ade komitment means kite punya sijil akan dijual n kite kena bayar pay off right ?
    selagi tak bayar pay off tuh ade menjejaskan nama kalau nak buad urusan jual beli laen tak?
    contohnya kalau nak beli kereta or rumah ade effect disbbkn loan ASB neh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada pay off kena jelaskan dan selagi tak jelaskan selagi tu rekod CCRIS kita tak berapa cantik dan agak mustahil pinjaman baru susah lulus.. Kalau nak buat pinjaman baru kena bayar pay off dan selepas sebulan check CCRIS report if okay baru apply loan baru..

      Delete
  55. Salam. Sy baru apply loan 50k last month dan Dah approved.So kena start bayar before 1st September 2014. Sy nak terminate sebab nak tukar ke bank lain . Berapa jumlah sy kena bayar Ye ?

    ReplyDelete
  56. hi,.. nak tanya jika saya gagal untuk membayar Pnjaman ASB.., dn saya ke RHB ( biru ) untk termiate ACCT..,
    kmudian pihak bank akan mgenakan Panlti@pay off,. adakah saya boleh bayar pnlti@pay off itu secara ansuran@ sikit2 shigga selesai?

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tapi selagi full pay off amount tak dijelaskan selagi tu encik/cik sukar untuk buat pinjaman baru.. if nak buat pinjaman baru perlu jelaskan full amount dan tunggu sebulan selepas membuat pembayaran baru apply untuk loan baru.

      Delete
  57. Cik syma sy baru buat loan last year oct..bayar 500 sebulan,so klu sy nk terminate dlm bulan ni ada tak charge yg di kenakan.Dividen next year akan dpt tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye cik Shirley, berkemungkinan akan ada penalti atau short fall sebab loan tak sampai setahun lagi.. dividen dapat kalau bank jual sijil september dividen dapat dari januari to august. untuk kiraan boleh rujuk kalkulator dividen asb

      Delete
  58. salam..sy dh terminate bulan lepas..dh update buku asb dh pon..sy terminate mmg ngam2 lpas 3 tahun..xde penalti and tunggakan..sy nk tnya, byrn bulanan yg kte byr kat bnk selama 3 thun tu dpt blik x (principal)?? sb hr tu, peg bnk tu ckp dpt dlm anggaran 30% drpd yg kte dh byr bln2 tu..tp smpai skrg xmasuk2 lgi..duit tu akan dimasukkan k acc rhb kte ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,

      Selalunya tak dapat principal sebab kita dapat apa yang kita bayar melalui dividen, melainkan hasil jualan sijil ada keuntungan itu pun tak banyak.. kalau ada keuntungan selepas urusan jualan sijil telah selesai bank akan hantar surat dan lepastu baru update buku. Sekiranya cik terminate bulan 7 pada bulan januari 2015 sila update buku sebabn dari januari - jun dividen akan dibayar.

      Delete
  59. salam kak.. sy bru je wat loan asb dr maybank sbyk 30k smlm.. tak byar pa2 pn lg.. klu sy nk trminated.. agk2 brpa kena?? nyesal sign tnpa ilmu.. please help me..:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,

      cuba baca agreement sama ada loan tu ada lock period atau tak, kalau ada cuba check dengan pegawai bank berapa % penalti kalau nak terminate awal... within 14 days rasa xde masalah kalau nak terminate.

      Delete
  60. Shortfall tu biasanya dlm berapa jumlah yang nak kena bayar cik symah??boleh tak sy terminate dekat rhb pink???sebab sy kerja nurse sy takde masa nak pg rhb biru tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu tak pasti sebab tu semua bergantung pada keuntungan jualan sijil, kena pergi bank dan check sebab even pegawai bank tak tahu amount yang kita perlu bayar at least dia boleh bagi tahu sama ada kita perlu bayar atau kita kan dibayar... boleh tapi as mention RHB pink ni banyak songeh, cakap macam2, tahu nak orang buat loan je tapi bila part kita nak terminate tak tahu apa-apa (base on my experience) no 1 diorang akan bagitahu.. ooo ni kena 3% la sebab tak sampai 3 tahun.. walhal diorang tak tahu... the best way pergilah RHB biru.

      Delete
  61. Assalamualaikum.
    Nk tanye...sy buat loan asb 50k...dan skang ni xsampai 2thun lg....dan sy nk terminate loan asb.....kene penalti x? Ape yg sy kene buat? Ape yg sy kene standby? Brpe lame proses?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,

      firstly saya tak dapat nak jawab berapa yang awak perlu bayar sebab pengiraan hanya boleh dibuat selepas urusan sijil dijual, kalau kurang 2 tahun selaunya kena bayar sikit, 1. bawa ic 2. jumpa pegawai bank dan cakap nak terminate 3. isi borang surrender 4. tunggu 14 hari - 1 bulan 5. bank akan hantar surat/ boleh call customer services atau pegawai bank yang in charge. 6. bayar pay off kalau ada atau update buku asb jika ada keuntungan. 7. selagi pay off tak dijelaskan selagi itu accout tersebut ada dalam CCRIS report so kala nak apply loan baru sila jelaskan pay off amount ya.

      Delete
  62. Salam. Nak tanya. Ada beza ke loan asb dengan rhb biru dgn easy rhb? Kalau ada, dari segi apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...

      Ada dari segi interest, bayaran balik bulanan..

      Delete
  63. Hi..sy nk tny...sy de bt asb loan kt easy ni sebnyk 50k pd buln 10 2013 thun lps...sebuln byr 303..sy hny byr pd first month je iaitu pd buln 12..bl msuk thun 2014 sy dh stop byr..n baru2 pihak bank col yg mrk dh jual sy pny sijil asb tu..n jumlah yg sy kna byr rm1292..blh sy dptkn proses pengiraan pay off bagaimana?de sape2 yg blh tlg jlskn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi,

      3 bulan tak bayar = RM909 sebab lepas 3 bulan tak bayar baru bank boleh jual sijil so bila tak bayar mesti ada interest dan bila terminate kurang 2 atau 3 tahun mesti ada penalti so kiraan mudahnya ialah RM1292 - RM 909 = RM383 ini mungkin shortfall atau penalti untuk kepastian boleh rujuk pihak bank. tapi bagi saya itu lebih baik dari dikenakan 3% iaitu lebih rugi

      3% dari RM50,000 = RM1500 + RM909 (3 bulan tunggakan)
      = RM2409.

      tapi takpe cuba update buku asb untuk bulan 12 2013 ada dividen masuk dan awal bulan 2015 pun update lagi sekali untuk dividen bulan 1 2 & 3...

      Delete
  64. salam kak. sy ade soalan regarding ASB loan since ni je page yg nampak update at least 2 hari skali n akak rajin jawab. tahniah sbb bleh maintain blog ni. hehe (carma cket :p). sy buat ASB loan rm 40k utk 20 thun. start since Jul 2008 smpai skg (Sep 2014). kira2 dah 6 thun lebih. sy ingt nk terminate thun dpn. sbb nk pakai duit. sbln byr rm 298. klau ikut kira2 298 x 74 bulan ade la dlm rm 22k. tp tu kiraan biase. x tolak interest charge bagai. persoalannye skrg.. duit yg kite bank in kan tu (utk byr loan yg dpt pegang after 20 thun) dpt balik ke klau kiter terminate awal (6 thun)? or kite x dpt balik tp dpt dlm bentuk dividen pada setiap tahun yg die bagi tu? sy konfius kt ctu kak.. nak awen ni.. duit xde.. ingt dlu kakak bank tu ckp "bleh terminate lps 3 thun n duit semua dpt balik" (seronok je dgr).. akak bleh x xplain cket.. n lg bgus akak kire agk2 (roughly) berapa sy dpt blik.. sbb page2 cite sl ASB terminate ni semua telalu "kelas economic term" sgt.. x phm sy nk buat kiraan sendiri.. at least ade pencerahan.. sebelum sy serang bank tersebut utk terminate :) segala pencerahan akak kt cni sgt3 dihargai. sy x mampu balas.. hanya ALlah taala yg balaskn kebaikan berkongsi ilmu. terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      alhamdulillah thanks dik, okay to be honest 22k tu mmg xde sebab

      1. tempoh matang pinjaman adik adalah 20 tahun
      2. Jika terminate sebelum tempoh matang kita takkan dapat nilai sijil sebab apa yang kita bayar setiap bulan kita dapat dalam bentuk dividen.
      3.Kes adik ni takde penalti sebab dah lebih dari lock period iaitu 2 atau 3 tahun.
      4. maksud kakak bank tu ialah lepas 3 tahun adik tak payah bayar penalti dan duit yang adik dapat tu dapat dalam bentuk dividen kalau dividen dah habis maknanya 22k tu pun dah habis
      5. mungkin adik akan dapat sikit hasil keuntungan jualan sijil tapi itu bergantung pada kadar keuntungan jualan unit.
      6. kalaupun adik bayar sampai 20 tahun adik tetap rugi so better terminate je sekarang dan buat personal loan kalau keadaan terdesak.
      7. berapa amount yang adik dapat akak tak pasti sebab pengiraan cuma dapat dibuat selepas jualan sijil asb selesai.

      Sebaiknya adik pergi ke RHB biru dan bercakap dengan pegawai bank yang in charge untuk segala pencerahan, akk tak suggest RHB pink sebab diorang tak terangkan secara terperinci sebab RHB pink more tu cari peminjam sahaja.

      Delete
    2. ok kak sy da pegi bank.. hehe.. tq kak. :) sy da terminate.. tp cam base it takes time.. xpe janji terminate.. tq kak. May Allah bless u. thanks 4 ur coorporation. out :)

      Delete
  65. Thanks cik symah for reply..hari tu sy pg rhb bank pink,org kat sana kol pgawai rhb..pas tu pgawai tu ckp dgn sy dlm talian,suruh sy tulis sebab2 nak terminate...dia suruh sy tulis lbih dr 5 sebab baru dia blh terminate dia ckap..lpas tu dia kata 3% shortfall kene byar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shirley one of the reason saya tak suka RHB pink ialah diorang ni banyak songeh.. masa saya terminate haritu tak payah pun bagi sebab, 3% tu kalau tanya RHB biru memang xde dah, jangan rugikan diri sendiri bayar 3% sebab 3% tu bukan short fall tai tapi penalti.. Short fall boleh tahu selepas urusan sijil selesai dijual... i think pegawai yang on call dengan awak tu x aware atau saja usik u..

      Delete
  66. Assalam Cik Symah,

    Saya buat loan asb dan sudah bayar utk 1 tahun 9 bulan.Saya kira mau cancel loan saya.Cik rasa berbaloikah kalau saya cancel sekarang?sebab sekarang saya ada komitmen lain.Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...

      Sebaiknya terminate lepas dapat dividen.. iaitu pertengahan januari 2015...

      Delete
  67. salam sis , nak tanya kalau macam saya buat loan 30k and baru lagi . tak sampai setahun . monthly saya bayar rm182.76 , saya nak terminate kena penalty berapa ya ? need your feedback . thanks .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      kalau ikut pengiraan 3% dalam RM900 hanya untuk penalti... tapi sekarang ni adik boleh terus ke bank RHB biru, just cakap nak terminate dengan cara jual sijil dahulu, penalti memang ada tapi x sebanyak RM900 tu, cuba pergi bank dan tanya pegawai yang in charge... pengiraan tak dapat dibuat selagi sijil tak dijual, tapi pegawai bank akan bagi estimated macam akak at first pegawai tu cakap dalam 1k++ untuk loan 100k tapi in the end cuma 200++ je..

      Delete
  68. Good posting. useful and important note for the reader. :D

    ReplyDelete
  69. Loan 140k ikat 5 tahun. Abang saya hilang kerja tiba2. Dan tak mampu bayar.apa perlu buat dan anggaran kerugian. Bulanan dalam 2600rm. Help me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Yatz..

      Kalau dalam situation ni the best way terminate sahaja, jangan tunggu sampai tertunggak 3 bulan.. memang after 3 months bank akan jual sijil tapi abang Yatz kena juga jelaskan tunggakan sebab kalau tak dapat jelaskan bank boleh block abang Yatz dari ambik dividen.. pergi bank dan terminate loan tu inform pegawai bank tu yang abang Yat tak berkerja sekarang ni inshaAllah bank akan cuba bantu...

      Delete
  70. salam. kak, sy baru buat loan and start bayar april 2014 rm15k utk 13thn. bulanan rm132. sy nk tanya pendapat akak either patot teruskan atau terminate after 2 or 3 years ? lg 1, boleh ke kalau kita bayar advance sbb nak shorter kn jangka masa 13thn tu ? thanks kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      the best way terminate after 3 years, ataupun syirz bayar monthly for 1st year sahaja, maksudnya dalam tempoh 13 tahun tu setahun sahaja syirz bayar monthly another 12 years tu syirz bayar guna dividen... means setiap awal tahun syirz update buku asb dan keluarkan dividen semua untuk bayar asb loan lepas 13 tahun syirz dapat RM15k dengan bermodalkan RM1584, but it takes time dan kadar BLR kadang ada naik dan kalau syirz bayar tanpa bayar lebih takut nanti ada shortfall atau syirz terpaksa bayar interest yang banyak.

      Kalau nak terminate after 3 years make sure syirz tak keluarkan dividen just bayar macam biasa dan after 3 years terminate, if buat kira-kira memang untung.. after a month buat asb baru dalam amount 100k atau 200k if syirz konsisten inshaAllah cara ni memang menguntungkan..

      Delete
    2. oh sebelum terlupa akak nak bagi tahu, dari syirz bayar advance payment sebaiknya syirz masukkan je duit tu dalam akaun asb atau kalau memang nak sangat terminate just bayar advance for 1 year payment so bila genap 3 tahun atau cukup 2 tahun syirz terminate asb loan tu...

      Delete
  71. thank you very much kak. alhamdulillah, dah dpt pencerahan yg sgt sgt melegakan hati :) terima kasih kak.

    ReplyDelete
  72. Salam kak. Sy ada buat loan asb pada feb 2014. Waktu sy apply tu ada promotion. Staff rhb pink ckp kalau apply time tu loan xde tempoh matang. Dia kata boleh jual bila2 n xkena penalti. Sy plan nk jual awal tahun depan lepas dorg kira dividen semua. Soalan sy, betul ke nt sy xkena penalti atau xkena sebarang pembayaran lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      pasal promotion tu akak tak pasti tapi cuba awak call customer service RHB bank minta maklumat akaun betul atau tidak pinjaman asb awak tu tak ada lock period, kalau nak lebih pencerahan awak boleh jumpa pegawai bank.. mungkin penalti tak ada tapi takut lepas jual sijil ada shortfall sikit tapi x banyak la..

      Delete
  73. Assalam kak . . Sy still student . . Sy ad buat loan asb bru bru ni dgn rhb. Sy dh kne strt byr 1/9 hri tu . N sy nk tnye sy kne byr bulanan tu dkt rhb or asb ?? Sbbnye mse sy nk buat loan tu, pgawai rhb tu ckp sy kene byr dkt asb . Tpi knp siaorang tolak dkt akaun rhb sy ?? Mohon pnjelasan tntg loan ni . . Sy xpaham . . N stu lagi if sy nak terminate agak2 kene penalti tak ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Fyra...

      Bayaran bulanan buat di akaun RHB... kalau Fyra ada akaun dengan RHB dia akan tolak dari akaun RHB... sebenarnya setiap pinjaman ada no akaun sendiri, kalau Fyra ada buat RHB online Fyra boleh nampak maklumat akaun saving dan pinjaman... Pinjaman ASB tak boleh ditolak dari akaun asb. penalti memang ada sebab Fyra terlalu awal lagi untuk terminate.. nasihat akak Fyra keep on bayar sampai december ni dan awal januari nanti pergi RHB bank dan jumpa pegawai bank tanya kalau Fyra terminate berapa estimated yang Fyra perlu bayar. duit dividen yang Fyra dapat tu boleh buat untuk bayar pay off amount sekiranya ada.

      Delete
  74. Assalam sis . . Sy bru je buat loan asb ni . . N mslh sy, sy xthu sy kne byr bulanan tu ke mane . . ? Asb or rhb ??? Sy nk byr utk 1 years trus boleh tak ? N stu lagi if sy nak trminate loan ni agak2 kene penalti tak . ? Sbb mlalui surt yg sy dpt pihak rhb mgluarkan loan tu pd 12/8/14 . . N sy kene strt byr 1/9 hri tu . . Sy xpsti akaun mne yg sy kene msukkan bulanan tu .? Mohon penjelasan kak . .

    ReplyDelete
  75. salam syma, exit fee awk yg rm264 tu adalah selepas 3% tolak dgn pulangan atau selepas bayar exit fee tu ada lagi pulangan lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas bayar RM264 ada pulangan sikit iaitu dividen jan-feb 2014 yang saya bayar. itu sahaja.

      Delete
  76. As Salam kak, sy dh buat loan easy rhb 50k utk 25 thn, dh ckup 3 tahun, tp dividen sy dh guna n masih byr monthly loan tu. Sy nk tanya klau sy nk surrender, roughly brapa boleh dpt blk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...

      berapa dapat tu akak tak pasti tapi kalau terminate bulan ni awak akan dapat dividen untuk bulan 1 - 8 ... tapi x kan ada penalti cuba check dengan pegawai bank sebab asb ni saham jadi keuntungan bergantung pada hasil jualan sijil awak.

      Delete
  77. salam akak, saya ade buat loan asb dgn maybank start april 2013 dan da dpt dividen utk 2014. lately, sye tak bayar loan ni selama 3 bulan. ape kesan dia kak?
    boleh ke saya na ttup akaun ni kak?

    ReplyDelete
  78. assalamualaikum akak
    na tanye da 3 bulan saya gtak bayar asb
    sya da start bt loan ni dr april 2013 dan da dpt dividen 2014
    adkah sya di kategorikan sbg bankrup
    dan ape yang akan dikenekan thadp saya.
    saya buat loan maybank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam..

      Kalau Maybank 3 bulan tak bayar dia akan jual sijil pada bulan keempat, untuk pencerahan sebaiknya awak call customer service untuk maklumat akaun sama ada masih aktif atau telah dijual.. kalau masih aktif tanya pihak bank macam mana nak terminate.. sekiranya asb loan kamu ada lock period berapa yang perlu kamu bayar..
      kamu tak akan dikategorikan sebagai bankrup cuma dalam kategori temporary blacklist iaitu kalau nak mohon sebarang pinjaman baru memang susah untuk loan lulus atau tak akan lulus selagi makluamat akaun pinjaman kamu ada dalam report CCRIS.

      cara untuk tutup akaun ialah terminate loan asb sekiranya masih aktif dan jelaskan pay off amount dan selepas satu bulan nama kamu akan bersih.. sebab setelah pay off amount dibayar segala makluamt akaun asb itu akan dikeluarkan dari CCRIS.

      Delete
  79. Assalamualaikum Sis,
    Saya nak minta pandangan daripada sis, saya ada buat ASB Loan dengan Maybank dan perlu start bayar pada Jun2014, semasa permohonan ASB loan dilakukan saya sedang praktikal dan saya tak jangka dapat sambung study pada bulan Jun2014, maka saya tak nak ada komitment dengan bank kerana bulanan saya agak besar dan tak mampu nak bayar. Jadi saya ingin terminate tapi proses utk lakukan terminate belum dilakukan. Saya pernah call dan tanya untuk terminate tapi pihak bank seolah-olah tidak bagi terminate kerana saya belum melakukan sebarang bayaran bulanan. Saya ada dapat surat dari Maybank yang mengatakan Sijil ASB saya akan dijual kerana lebih tempoh 3 bulan. Jadi apa yang patut saya lakukan sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      Kalau macamtu biar bank jual dan nanti bayar pay off amount terus.. so tak perlu buat terminate...

      Delete
  80. Salam,

    Saya nak bertanya ni,harap sudi jawab.

    1. Saya apply loan rhb easy rm50k tahun lepas (bulan 8 2013), dan saya nak cancelkan bulan ni.. anggaran berapa penalty dan kos2 yg lain perlu dibayar utk pembatalan.

    2. Anggaran masa yang akan diambil untuk pembatalan.

    3. Adakah saya akan dapat balik installment bulanan saya.

    4. menjelang januari 2015, adakah saya akan dapat dividen.

    Terima kasih syma, Dan tahniah dan harap Allah permudahkan segala urusan perkahwinan syma. Amin..

    ReplyDelete
  81. Wsalam...

    1. kalau anggaran tu saya tak dapat nak jawab sebab bergantuing pada hasil jualan sijil. Sebaiknya pergi bank jumpa pegawai bank yang in charge.
    2. 2 minggu ke 1 bulan..
    3. kalau dividen sebelum ni dah dikeluarkan jawapannya x dapat tapi kalau tak keluarkan dividen jawapan memang tak dapat..
    4. dapat dari bulan 1 - 9 jika terminate awal bualn 10
    sama dan terima kasih di atas doa azwan.. Amiinn

    ReplyDelete
  82. Terima kasih sudi jawab, syma. tapi yang jawapan ketiga tu saya tak berapa faham la syma. bole jelaskan lagi. maaf saya bnyk bertanya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapannya tak ada kalau dah keluarkan dividen.... Sebelum tempoh matang kita hanya dapat pulangan melalui dividen sahaja, jadi bila nak terminate kita tak akan dapat nilai sijil jadi yang tiap-tiap bulan kita bayar tu kita dah dapat dalam bentuk dividen...

      Delete
  83. assalamualaikum kak syma,

    nak tanya kalau saya temporarily blacklist, mkne nye masih boleh bersihkn nama asalkan saya bt pay off kn akak.
    maaf bertanya, terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam,

      Boleh cuma perlu terminate atau sekiranya sijil dah dijual call customer services untuk maklumat akaun dan jelaskan pay off amount, lepas satu bulan rekod akan diupdate iaitu 15hb setiap bulan, so kalau nak buat loan baru kena buat selepas 16hb.. tapi kena make sure tak ada akaun pinjaman lain yang bermasalah...

      Delete
  84. Salam cik..saya day apply for ash loan on october 2012.. says berkira kira untuk terminate the loan and what would be the penalty (if any) dan adakah saya akan dpt sebarang pulangan hasil dr termination loan terse but..pinjaman sebanyak rm 100k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Sam,

      I think there should be no problem for u to terminate the asb loan because loan asb sam dah cukup 2 tahun so my suggestion keep on bayar till december and terminate on january 2015 and again im not sure how much u will get after the termination... the best way pergi RHB biru and jumpa pegawai bank... but before that kalau kita terminate sebelum loan asb tu matang.. kita takkan dapat nilai sijil, yang kita dapat adalah dividen dan kalau penjualan sijit tu untung kita akan dapat sikit.. tapi kalau rugi akan ada shortfall la..

      Delete
  85. Salam, maaf nak tanya. Baru2x ni saya ada buat ASB loan, boleh tak saya buat personal loan pada bulan yang sama atau pun saya kena tunggu bulan depan baru buat. Sebab saya pernah cuba buat personal loan dulu dengan easy tapi tak lepas. Tapi bila saya buat ASB loan lepas pulak. Harap dapat bagi pandangan di atas masaalah saya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      Kalau tak silap saya tak ada masalah untuk buat personal loan tapi kalau dengan bank yang sama saya tak pasti, untuk lebih mudah loan diluluskan sebaiknya dalam tempoh 6 bulan jangan lewat bayar atau tunggakan lebih dari 1 bulan.. asb loan memang sangat mudah untuk lulus

      Delete
  86. Kudos kepada admin #Norhasymmah Halimi, setia dan sudi menjawab segala pertanyaan. Dan berdasarkan jawapan yang telah diberikan, admin ni tak macam customer pon. Jawab macam staff bank je. hehe. Anyway, kepada sesiapa yg nak tanye soklan, cube bace dulu soklan dan komen yang kat atas2 tuh. banyak soklan yg same dok ulang2. kesian kat admin nak menjawab. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. niat saya cuma nak bantu apa yang termampu.. btw terasa terharu sebab ada juga yang menghargai.. May Allah always bless u with happines.. =)

      Delete
  87. salam syma , nk tnye kalau saya buat loan 10k then nk terminate kne baya jgk ker ?? baru bayar untuk 1 bulan . . Kne bayar brape ye ??
    Then lg 1 kalau loan 50k pulak cmner ea nk terminate ?? Da baya 2 bulan . . Kne bayar brape jgk ??
    Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      Dua-dua kena bayar, selalunya loan bawah 2 tahun memang kena bayar penalti.. tak kisah la amount tu 10k atau 50k.. cara nak terminate boleh rujuk entry, berapa kena bayar tu syma tak pasti sebab pengiraan hanya dapat dibuat selepas jualan sijil asb selesai..

      Delete
  88. Salam.....sy nk tahu la...gpon cnfius...sy wt loan esy rhb 25 thun sbyk 40k...tahun dpn nie sy nk terminate..msuk 3 tahun..agak2nye sy ada dpt dveden tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      ada.. kalau terminate bulan 1 tahun depan dividen untuk jan-dec 2014 tetap akan dapat...

      Delete
  89. assalam...akak ada buat loan asb sejak januari 2012 sebanyak 150k selama 19 tahun.
    Januari 2015 cukup 2 tahun.
    soalannya...
    1. Pendapat syima, adakah dikenakan penalti? Kalau kena adakah mencecah ribuan ringgit?
    2. Insuran loan blh claim balik x? Siapa yg uruskan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak..

      Maaf syma lambat reply ya, agak busy sikit lately... untuk loan tempoh dua tahun berkemungkinan tidak ada penalti if ada pun mungkin tak sampai 1k.. untuk RHB insurans loan bank yang uruskan dan cara claim x sama macam maybank..

      Delete
  90. Assalamualaikum Kak Symma. Memang terbaiklah! Saya pun bercadang jugak nak terminate ASB loan ni awal thn dpn sbb saya rasa ASB loan ni macam merugikan pulak untuk jangka masa panjang. Skang ni pun memang dah cukup 3 tahun. Lagi 3 bulan je nk akhir tahun kan? Sbb tu tunggu tahun depan je terminate. Penerangan daripada kak Symma dan jugak kawan-kawan yang komen kat sini sikit sebanyak membantu jugaklah. Terima kasih banyak-banyak. Semoga Allah membalas jasa baik kalian. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Fathiyah...

      Alhamdulillah semoga dipermudahkan semua urusan ya dik.. :)

      Delete
  91. assalam kak symma.. nak tnya kalo sebulan asb loan kita tak bayar adakah saham tu akan dijual .. surat da smpai mnyatakn sy kene satle kan tunggakn tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam...

      Kalau tertunggak untuk satu bulan, sijil belum dijual cuma akaun yang tertunggak 3 bulan dan lebih sahaja yang akan dijual. setiap kali ada kelewatan dalam menjelaskan bayaran balik bank memang akan hantar surat.. kalau dah bayar abaikan sahaja.

      Delete
  92. ASsalam kak nk tnye, sy buat loan under maybank sbln tetunggak ,, surat smpai mntak sy jelaskn tnggakan tsebut .. klau sy xbayr adakah asb sy akan terminate dan dpt x dividen tuk tahun hadapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..


      Kalau tak bayar untuk tempoh 3 bulan ke atas sijil akan dijual.. dividen dapat tapi selepas ditolak dengan tunggakan dan penalti.

      Delete
  93. Salam.. Saya ada buat personal loan Easy RHB rm11k..masa buat loan tu staff RHB ada cadangkan sy apply ASB loan sekali..saya nak tanya boleh ke guna duit Asb tu utk jelaskan semua personal loan sy rm11K?sbb rasa tak mampu nk bayar personal loan tu..monthly RM297.00..Ingat nak tutup jea personal loan tu..boleh bg nasihat dan pandangan tak? terima ksh byk2 cik Symmah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      Kalau nak close personal loan kena bayar baki keseluruhan dahulu baru boleh tutup.. kalau baki ada dalam 9k so kena jelaskan 9k.. oh ya ASB loan adalah nilai sijil asb dan selagi tak sampai tempoh matang iaitu kalau en/cik buat asb loan tersebut 100k untuk 25 tahun maknanya en/cik kena tunggu 25 tahun baru nilai sijil tu dapat dijual dan en/cik akan dapat 100k tu..

      Pada pandangan saya, en/cik boleh terminate asb loan tu dan bayar semua pinjaman ikut due date selama 6 bulan lepas tu apply loan dengan bank lain yang mana bulanannya lebih rendah dari RHB... untuk selsaikan personal loan dengan asb loan yang belum matang adalah mustahil...

      Delete
  94. Terima kasih byk2 Cik Symmah...Semoga Allah memberkati Cik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.. semoga Allah permudahkan setiap urusan awak =)

      Delete
  95. salam, mohon penjelasan dan pendapat akak. bru ni sya ada buat asb loan di cimb 100k, ikat utk30thn start byr bulan 10, masalahnya sya buat loan perumahan tak approved. adakah sya plu byr je asb sampai ujung tahun ni lepas tu terminate, atau terminate je terus.. sbab belum byr lagi. terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      For CIMB saya tak sure macam mana nak terminate tapi ada yang perlu awak tahu, permohonan pinjaman kita diluluskan bergantung pada gaji, komitmen bulanan dan tabiat membayar kita.. begitu juga pinjaman perumahan dan ASB dan berkemungkinan besar pinjaman perumahan tak diluluskan sebab, komitmen awak pada ASB loan dan lain-lain loan sudah melebihi DSR yang bank tetapkan... sebaiknya terminate ASB loan tersebut tapi mungkin ada penalti jika ASB loan tersebut ada lock period. Selain tu make sure bayar on time semua pinjaman yang ada untuk tempoh 6 bulan dan check CCRIS sebelum apply loan baru..

      Oh ya sebelum terminate sebaiknya rujuk dengan pihak bank memandangkan en/cik x mula bayar lagi tapi asb loan selalunya ada lock period iaitu dalam tempoh 2 atau 3 tahun.. dan kalau en/cik terminate sebelum lock period ni habis akan dikenakan penalti untuk akaun tersebut..

      Delete
  96. Salam Syma..

    I ada nak tny berkenaan dgn ASB Loan ni.

    I subscribe ASB ni since Aug 2010, which is ni pakej yg memula/awal RHB pink perkenalkan.

    I amik ASB Loan 50k utk 25 tahun. dividen January salunye saya dpt dlm 4k (and I keluarkan duit tu dr ASB).

    Pada masa tu, staff RHB pink tu ckp kene bayar monthly dml 250rm.

    I byr every month.

    But last year I ade pergi RHB biru utk terminate but staff RHB biru terkejut I byr rm 250, sedangkan monthly cume tolak 92rm. (mcm pelik je tolak 92/monthly)..Then, since akaun x matang lg x ckup 5 tahun, byrn penalty lbh kurg 9k klu x silap kene byr (or 6k)

    Then, I x jdi terminate and nk tggu smpai Aug 2015 ( matang 5 tahun).

    So, let say, if I terminate after AUG 2015:

    1) I x dikenakan 3% penalty kan?

    2) Adakah sy akan dpt wang semula drpd bank? and wang yg dpt tu, mcmana perkiraan die?
    kalau amaun yg akan diterima berdasarkan jumlah yg dibayar, mcm x berbaloi je,,

    Terima ksih,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenis pinjaman: Pinjaman tetap
      Jumlah: RM 50,000.00
      Sijil ASB: 50,000

      Bayaran penuh ansuran sebanyak RM227.62 dari 1/9/2010 - 1/8/2015
      Bayaran penuh ansuran sebanyak RM953.50 dari 1/9/2015 - 1/8/2020

      Ok, now sy mmg buntu,, :,(

      Sorry syma terdelete yang ni..

      Kalau untuk kes yang macam ni, tenang awak pergi je RHB bank Biru if let say memang ada penalti awak proceed je dan bayar pay off amount tu semampunya sampai habis, nanti january 2015 kan dapat dividen so guna duit tu untuk bayar pay off amount dan untuk tempoh nak bayar pay off tu jangan apply apa2 loan.. okay?.

      Delete
  97. Wsalam,

    Maaf ya tapi bagi saya kes awak ni agak tak logik sebab pinjaman 50k untuk 25 tahun monthly payment sepatutnya RM318 dan untuk tahun 2010 repayment table hanya sampai tempoh 20 tahun dengan bayaran bulanan RM338 saya pelik macam mana boleh jadi RM250 dan tempoh bayaran jadi 25 tahun?. bila pergi RHB Bank jadi RM92? lepastu kenapa lock period 5 tahun?.. setahu saya memang dari awal lagi RHB easy asb loan hanya 3 tahun lock period tak pernah pulak jadi 5 tahun dan bagi saya 3 tahun tu adalah paling lama if compare to other bank yang lock period dalam satu tahun atau 2 tahun sahaja... tapi tak tahulah pulak kalau awak buat masa RHB easy buat promotion.. dan kalau asb loan awak 50k paling tinggi penalti adalah RM1500 iaitu 3% dari RM50k so kalau kata 6k or 9k tu macam sangat pelik... cuba semak balik surat perjanjian ASB Loan tu dan mungkin sebaiknya pergi ke RHB biru cawangan lain untuk kepastian... berkenaan pertanyaan awak;-

    1. Lepas habis lock period takkan ada penalti tapi berkemungkinan akan ada shortfall. Jika hasil penjualan sijil ada keuntungan pihak bank akan masukkan keuntungan tersebut dalam akaun asb kita.
    2. Sekiranya awak keluarkan dividen setiap awal tahun jawapannya tidak sebab tempoah matang sijil awak 25 Tahun bukan 5 tahun so bila terminate sebelum 25 tahun awak cuma dapat bayaran melalui dividen dan bukan dari nilai sijil. untuk pengiraan yang lebih tepat sila pergi ke THB bank biru.. dan minta nasihat pegawai bank.

    ASB Loan adalah pinjaman kita pada bank untuk beli sijil asb sebagai pelaburan.. dan jangan lupa apa-apa produk dari bank keuntungan mutlak adalah pihak bank tapi bagi saya jika kita bijak manipulate keadaan ASB loan ini sangat membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Syma.

      Terima kasih dgn penjelasan.

      So, maknanya peratus utk dpt pulangan $$ sgt2 tipis lah ye sbb x cukup tempoh matang.

      Yes, memang btul, locked period utk ASB sy ni 5 tahun, even RHB biru pun pelik. and bayaran monthly pon 92rm.. Sy baru confirmkan dgn easy smlm, sy call.

      Ok, I'll check the agreement after Raya, pastu sy akan tny/bgtahu the details, boleh tak eh?
      thanks a lot for your kind assistance..

      Delete
    2. Okay sekarang saya faham 5 tahun pertama awak hanya bayar interest sahaja tapi RM90 tu untuk loan 20k manakala untuk loan 50k kena bayar dalam RM225.07..

      Product Features

      Interest Rate Term Loan: BLR - 1.0%p.a
      Loan Tenure Minimum 10 years (including first 5 years of interest servicing)
      Maximum 25 years (including first 5 years of interest servicing)
      Exit Fee 3% of approved loan amount if settled within the first 3 years

      Tapi kalau check balik exit fee 3% jumlah pinjaman untuk 3 tahun.. tapi bagi saya sebaiknya pergi ke RHB biru untuk maklumat yang lebih tepat... kalau pergi rhb easy diorang akan tambah peningkan kepala kita (base on my experience) sebaiknya rujuk balik surat perjanjian dan minta nasihat pegawai bank.. asb ni pelaburan inshaAllah kalau ada rezeki awak akan ada pulangan sikit.. for this 5 years pun awak dah dapat 20k dividen kan.. semoga dipermudahkan semua urusan awak dan selamt hari raya in advance ya.. =)

      Delete
    3. ohh thanks bg penjelasan, you are superb! hehe, betol tu, tny rhb pink mmg sakit kepala, setiap kali pergi semua bg jawapan lain2..even pergi kt rhb biru pon, dorg mcm x confidence nk bg penjelasan sbb ckp ni first time dgr org amik loan jenis mcm sy ni., awak patut jd consultant bank laa =)

      for this 4 years, sy dpt dividen setiap awal tahun tu sebanyak 4k.

      ok, ade rase lega sikit lepas dengar penjelasan awak,, terimaaaa kasihhhh.. and selamat hari raya too!.. =)

      Delete
    4. alhamdulillah.. so awal tahun depan pun dapat lagi kan, semoga dipermudahkan setiap urusan ya... sama-sama =)

      Delete
    5. Hi Syma,

      Sy dah cek dah, agreement sy x jumpe tp based pada surat2 yg sy dpt,mcmni:

      Jenis pinjaman: Pinjaman tetap
      Jumlah: RM 50,000.00
      Sijil ASB: 50,000

      Bayaran penuh ansuran sebanyak RM227.62 dari 1/9/2010 - 1/8/2015
      Bayaran penuh ansuran sebanyak RM953.50 dari 1/9/2015 - 1/8/2020

      Ok, now sy mmg buntu,, :,(

      Sorry syma terdelete yang ni..

      Delete
  98. Salam saya dh 3 bln xbyr loan asb rhb.smpai bank dh hntar notis.kalau akaun dn sijil.saya dijual balance saya byr bulan2 sblum nie akan dpt ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      kalau tak bayar 3 bulan dan bank pun dah jual sijil dan hasil dari jualan sijil tu tak dapat nak jelaskan semua baki pinjaman so akan ada shortfall tapi sekiranya hasil jualan sijil tu untung, awak akan dapat sikit.. Bayaran yang awak buat setiap bulan tu bank bagi bila dividen keluar setiap awal tahun. itu sahaja.

      Delete
  99. Salam Syma,

    Loan ASB saya 100k, first 5 years bayar RM 500 sebulan. Lepas 5 tahun , dijangka akan bayar rm1200. Bulan ni dah cukup 5 tahun. Patut saya continue atau terminate? Kalau terminate, masih kena penalti ke? Need your advise. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Okay kalau tak silap saya awak ambik pakej yang 5 tahun pertama hanya bayar interest.. bagi saya apa yang perlu awak buat ialah :-

      1. Call / pergi RHB bank (Biru) untuk pastikan jumlah bayaran yang awak perlu bayar untuk bulan 10, 11, 12 tahun ni, dan sekiranya jumlah bayaran tetap sama RM500 sebulan saya rasa sebaiknya awak sambung bayar sampai bulan 12 dan terminate selepas dapat dividen.
      2. Sekiranya jumlah bayaran dah naik kepada RM1200 jika awak rasa agak berat untuk bayar bulanan bagi saya terminate je sebab awak masih dapat dividen untuk bulan 1 - 9 2014.
      3. Sebelum terminate pastikan betul-betul dengan pihak bank sama ada awak akan terima dividen untuk awal tahun 2015 atau tidak, berapa estimate shortfall jika ada, dan pastikan lock period adalah 5 tahun sahaja..

      RHB ada few pakej so mungkin cara untuk terminate juga berbeza sebaiknya awak pergi bank RHB (BIRU) dan jumpa dengan pegawai bank beritahu yang awak ambik pakej ni 5 tahun lepas.. Sekiranya penjelasan pegawai tu tak meyakinkan awak pergi another branch sebab saya sendiri pergi few branch sebelum terminate. sometimes bukan penalti yang kita bayar tapi shortfall sebab hasil jualan tak dapat nk cover baki pinjaman. Try avoid pergi RHB easy (PINK) sebab most of them akan tambah pening kepala sahaja (minta maaf ya staff RHB easy)

      Delete
  100. Salam... Saya nk terminate loan asb ni.. Tp belum ckup 3 tahun.. Berapa jumlah nk di bayar? Dan sy belum simpan lagi duit dlm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      kalau kurang 3 tahun sebaiknya pergi bank dan minta estimate caj kalau nak terminate tapi loan yang sudah 2 tahun pun kadang xde penalti.. maaf saya tak dapat buat pengiraan sebab pengiraan boleh dibuat selepas urusan jualan sijil tapi kalau pergi bank dia akan beritahu sama perlu bayar atau tidak.

      Delete
  101. salam..saya nak tanya,saya ada buat asb loan by easy rhb pada 21/05/2012 sebanyak 50k dan mothly bayar rm310..pada bulan 5 2015 cukup 3 tahun..adakah perlu sy terminate loan asb saya atau tunggu sehingga bulan 5 tahun depan sahaja?tak rugi ke rasanya bila kita still bayar je loan tu..padahal dividen kita dah masuk kan..bulan 7 lepas.mcm mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam teha,

      Dua-dua cara pun okay sebenarnya sebab untuk loan yang lebih dari 2 tahun tak dikenakan penalti, cuma kena baca agreement tentang interest sbb kadar bayaran dia berbeza ikut pakej ada yang sama je sampai tempoh matang dan ada yang lepas 3 atau 5 tahun kadar bayaran berbeza.. tapi x payah pening kepala syma try terangkan semampu boleh ea.

      Kalau nak terminate awal, sebaiknya lepas dapat dividen awal tahun 2015 iaitu sebelum 10.01.2015 kalau dah sampai nak end month sebaiknya terminate 01.02.2015 sebab untuk bulan 1 tu teha masih dapat dividen lagi..

      Kalau Teha nak terminate lepas cukup 3 tahun pun boleh iaitu terminate pada 01.06.2015 dan untuk jan15-may15 teha akan dapat apa yang teha bayar tu dalam bentuk dividen pada 02.01.2016.. so teha tak rugi kalau nilai dividen tu lebih tinggi dari apa yang teha bayar. if rugi pun x sampai 100 rasanya but still dividen tu teha akan dapat.

      Delete
  102. Salam kak, sy da baca semua komen2 di atas, terima kasih atas jawapan2 semua..

    Saya da buat asb loan maybank sebanyak 70k dan start potong bulan (mac 2014) sbnyk rm441 permonth, dan sy fikir nak terminate asb loan sy selepas dpt dividen bulan jan 2015..jadi apa cadangan atau yg perlu sy lakukan supaya sy tak rugi, sekurang2nye sy dpt balik amount yg da bayar monthly slps tolak penalty dan sbgnye..
    Adakah sy perlu terminate bulan 10@ bulan jan 2015

    Sy nak tahu shortfall tu apa?

    Thnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...

      Cuba baca agreement letter ada tak lock period untuk loan afiq ni, sebab penalty charge selalunya untuk convensional loan, islamik loan by maybank xde caj kalau surrender awal tapi apa-apa pun afiq kena pergi branch yang afiq buat loan asb tu sebab maybank lain sikit sama ada dikenakan penalti atau tidak bergantung kepada branch tersebut, tapi kalau nak pergi branch lain tanya pun boleh juga kalau x silap.. Dont stress yourself just pergi dan tnya dulu kalau nak terminate macam mana..

      Shortfall tu lebihan hutang, macam afiq jual sijil dan keuntungan sijil x dapat nak cover baki hutang contoh jual dapat 70k tapi baki hutang termasuk interest dalam RM70500 so yang RM500 tu lah jumlah shortfall (ni contoh sahaja ya) lagi satu lepas jual sijil boleh claim insuran.

      tapi bagi akak sebaiknya afiq bayar sampai bulan 12 ni dan terminate on january 2015 lepas dapat dividen. itu lebih baik

      Delete
  103. Hai..nak tanya pendapat

    ReplyDelete